Delibar, czyli węgierska kuchnia w Krakowie


Delibar to węgierska restauracja, mieszcząca się przy Meiselsa 5 w Krakowie, reklamująca się następującymi słowami:

W naszej restauracji zakosztują Państwo wiele potraw kuchni węgierskiej, sporządzonych według tradycyjnych receptur przez naszego znakomitego kucharza, który przyjechał specjalnie dla Państwa z samych Węgier.

Na swojej stronie na Facebooku Delibar próbuje pokrótce scharakteryzować węgierską kuchnię:

Kuchnia węgierska charakteryzuje się dużą ilością papryki, cebuli, tłuszczu i śmietany. Wiąże się z tym stereotyp, że potrawy węgierskie są bardzo pikantne. Jednak Węgrzy zazwyczaj używają słodkiej odmiany tej przyprawy. Papryka jest ważnym składnikiem dania, dekoracją, surówką. Do wielu potraw tradycyjnej kuchni węgierskiej dodaje się czerwone lub białe wino, co sprawia, że dania są bardziej wyrafinowane niż potrawy w pozostałych krajach środkowoeuropejskich.

Potrawom mięsnym i rybnym najczęściej towarzyszą ziemniaki lub kluski. Jako dodatek podaje się zielony groszek, zieloną fasolkę szparagową, surówki z papryki lub pomidorów.

Światową renomą cieszą się również wina węgierskie. Najbardziej znane są tokaje (np. Tokaji Furmint) i czerwone wina wytrawne (Egri Bikaver).

ul. Meiselsa 5
31-050 Kraków
tel: +48 (12) 430 64 04
kuchnia@delibar.pl

www.delibar.pl

Godziny otwarcia:

wtorek – czwartek od 13:00 do 22:00
piątek od 13:00 do 23:00
sobota – niedziela od 12:00 do 23:00
poniedzialek –  nieczynne