Węgierska randka… przy stole – hity i mity węgierskiej kuchni


Cześć,

Cieszę się, że widzimy się po raz kolejny na „Węgierskiej randce”. Jeżeli nie zdążyliście obejrzeć całego odcinka albo macie ochotę na powtórkę, to zapraszam na YouTube:

.

Hity i mity węgierskiej kuchni

O tych potrawach opowiadałam Wam dzisiejszym odcinku (w nawiasie podaję ich bardzo uproszczoną, dostosowaną do polskich głosek wymowę oraz wersję dla ambitnych):

  • halászlé (holasli, poprawniej: „i” wymów na półuśmiechu)
  • pörkölt (pyrkylt, poprawniej: wymawiaj „y”, usta układając jak do „o” – na wzór niemieckiego umlautu)
  • gulyásleves  (gujaszlewesz)
  • bogrács‎ (bogracz), pol. bogracz
  • lecsó (leczo, poprawniej: na końcu wymawiaj głoskę pośrednią między „o” i „u”), pol. leczo

 

Przepis na pastę körözött

körözött (kyryzytt, poprawniej: wymawiaj „y”, usta układając jak do „o” – na wzór niemieckiego umlautu)

Ta prosta w wykonaniu i bardzo tradycyjna węgierska pasta ma, jak to przeważnie bywa z takimi potrawami, wiele odmian, jednak w najbardziej klasycznej powinno się ją przyrządzać następująco:

Składniki:

Przygotowanie (zdjęcia znajdziecie tutaj):

Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Ser dokładnie mieszamy ze słodką papryką – jeżeli po wymieszaniu kolor pasty nie jest intensywnie pomarańczowy, dodajmy więcej papryki (ta różnica w ilości zastosowanej papryki będzie związana z jej jakością). Dodajemy sól, pieprz i kminek – oczywiście ich ilość dostosowujemy do własnego gustu. Całość mieszamy z pokrojoną wcześniej cebulą. Na końcu dodajemy śmietany – warto sprawdzać stopniowo gęstość pasty, ponieważ w założeniu powinna nie być zbyt płynna i nadawać się do smarowania pieczywa.

 

Książka tygodnia

W tym tygodniu polecam Wam potrójną wyprawę na Węgry autorstwa Krzysztofa Vargi: 

Gulasz z turula, Wydawnictwo Czarne, 2008

Czardasz z mangalicą, Wydawnictwo Czarne, 2014

Langosz w jurcie, Wydawnictwo Czarne,  2016

 

Węgry tu i teraz

Nadchodzące wydarzenia kulturalne, związane zarówno z obchodami Roku Kultury Węgierskiej 2016/2017, jak i organizowane niezależnie – wszelkie szczegóły znajdziecie pod linkami:

  • Ruszają  zapisy do IV. Międzynarodowego Konkursu Pianistycznego dla Dzieci i Młodzieży im. Béli Bartóka, szczegóły: http://www.hunginst.pl/

Kraków:

  • Międzynarodowa konferencja naukowa „Europa Centralis – losy regionu na przestrzeni dziejów”, poświęcona pamięci prof. dr hab. Wacława Felczaka, 8-9.12.2016, wszystkie informacje: link
  • W Muzeum Narodowym w Krakowie odbywają się kolejne wydarzenia, związane z wystawą „Złoty wiek malarstwa węgierskiego”, obejmujące nie tylko sztuki plastyczne, szczegóły
  • W 60. rocznicę rewolucji na Węgrzech na krakowskie tory wyjechały tramwaje linii 9 i 10, upamiętniające polskie wsparcie dla Węgrów w 1956 roku – zdjęcia znajdziecie tutaj: link
  • Również w Krakowie można obejrzeć wystawę „Mosty, czasy, Budapeszt”, szczegóły
  • Kino pod Baranami w ramach festiwalu „Kino węgierskie wobec stalinizmu” zaprasza na kolejną projekcję 8.12.2016, szczegóły
  • Wernisaż wystawy „Kali Berga”, 9.12.2016, link
  • Wernisaż wystawy „Węgierskie Lwy Judy w Galicji, poświęconej żydowskim żołnierzom armii Austro-Węgier z okresu I wojny światowej”, 12.12.2016, szczegóły

Katowice:

  • 8.12.2016 odbędzie się konferencja „Świat wobec stanu wojennego. Międzynarodowe reakcje na wprowadzenie stanu wojennego w Polsce 13 grudnia 1981 r.”, na której pojawi się akcent o węgierskich reakcjach na to wydarzenie, szczegóły

Warszawa:

  • Dyskusyjny Klub Filmowy Nieobecnych Staromiejskiego Domu Kultury: projekcja filmu „Ostatnia rapsodia” (Utolsó rapszódia), Warszawa, 13.12.2016, szczegóły: www.sdk.pl

 

Słówko tygodnia

smacznego – jó étvágyat

wymowa uproszczona:  jo ijtwadziot

dla ambitnych:

  • w postaraj się wymówić głoskę pomiędzy „o” i „u”
  • w étvágyat „ij” wymawiaj na delikatnym półuśmiechu
  • w étvágyat „dzi” wymawiaj jak najmiękcej, językiem dotykając podniebienia