Rusza Festiwal Węgierski, czyli przysmaki na wyciągnięcie ręki


Rusza gastronomiczny Festiwal Węgierski – oto mały przedsmak atrakcji prosto od organizatora (oficjalne i bardziej szczegółowe informacje  pojawią się już wkrótce):

Lengyel, Magyar – két jó barát, együtt harcol, s issza borát czyli Polak, Węgier, dwa bratanki, i do szabli, i do szklanki, to przysłowie zna chyba każdy Polak.

Być może dlatego, każdego roku kilkaset tysięcy naszych rodaków wyjeżdża na Węgry. Większość z nich jest zachwycona węgierską kuchnią, znakomitymi winami, wspaniałą muzyką, niedoścignioną atmosferą i gościnnością czyli szeroko pojętą węgierską kulturą kulinarną i nie tylko kulinarną.

Co jednak zrobić, kiedy mieszkaniec Warszawy, Łodzi czy Krakowa zechce zjeść węgierską zupę gulaszową podawaną w bograczu, wypić kieliszek przedniego węgrzyna i posłuchać zachwycającego czardasza? Tym wszystkim miłośnikom Węgier wychodzimy naprzeciw.

W dniu 8 kwietnia 2015 roku w warszawskiej restauracji „U Szwejka” rozpoczyna się cykl imprez pod nazwą ‚Festiwal Węgierski w …”.

W maju impreza przenosi się do warszawskiego „Podwala 25 Piwnej Kompanii”.

W kolejnych miesiącach „Festiwal Węgierski” będzie gościć w Krakowie w „Kompanii Kuflowej Pod Wawelem” i „Sukiennicach Kompanii Kuflowej” by potem przenieść się do Łodzi do restauracji „Esplanada”.

Honorowym Patronatem imprezę objęła Ambasada Węgier w Polsce, a Partnerami są Węgierski Instytut Kultury w Warszawie i Narodowe Przedstawicielstwo Turystyki Węgierskiej w Polsce.

Podczas imprezy, nasi goście będą mogli poznać najbardziej charakterystyczne dania kuchni węgierskiej:

  • Talerz węgierskich kiszonek i pikli
  • Deska węgierskich wędlin
  • Gulyásleves (zupa gulaszowa podawana w kociołku)
  • Halászlé (zupa rybna podawana w kociołku) –  ZUPA WEDŁUG PRZEPISU SZEFA KUCHNI AMBASADY WĘGIER
  • Túrós csusza (makaron z serem, śmietaną i skwarkami)
  • Hortobágyi palacsinta (naleśniki z mięsem w sosie paprykowym)
  • Csirkepörkölt galuskával (pörkölt z kurczaka z galuszkami)
  • Uborka saláta (węgierska mizeria)
  • Vegyes saláta (surówka mieszana po węgiersku)
  • Gundel palacsinta (płonące naleśniki z masą orzechową)
  • Gesztenyepüré (puree z kasztanów z bitą śmietaną)
  • Woda sodowa z syropem z kwiatu czarnego bzu
  • węgierskie wina z regionów Villány, Tokaj, Eger i Somló
  • Vilmos Körte Pálinka (wódka owocowa z gruszek)
  • Unicum (likier ziołowy)

tokaj wino królów

Ale nie tylko strawą człowiek żyje. W trakcie „Festiwalu” odbędą się spotkania z ludźmi, dla których kultura węgierska nie jest obojętna.

Swoje przybycie potwierdzili: znawca kuchni węgierskiej i krytyk kulinarny Robert Makłowicz, pisarz i dziennikarz Krzysztof Varga, pisarka i wydawca Klara Molnár, a także autorytet winiarski Tomasz Prange-Barczyński. Z wieloma innymi prowadzone są rozmowy.

W trakcie spotkań będzie można zapoznać się z książkami o tematyce węgierskiej. Na ścianach prezentowana będzie Wystawa, która „oprowadzi” odwiedzających po regionach winiarskich Węgier.

Przez cały czas trwania imprezy towarzyszyć nam będzie, tak charakterystyczna dla węgierskiej muzyki ludowej kapela cygańska, której liderem jest „Król Czardasza” Miklosz Deki Czureja.

„Festiwal Węgierski” będzie też okazją, aby zachęcić naszych gości do odwiedzin kraju naszych bratanków. Dostępne będą foldery zapraszające na wakacje lub choćby krótkie wypady weekendowe.

Dla osób nie znających kuchni węgierskiej przygotujemy degustacje potraw i napitków.

Specjalnie na czas „Festiwalu” przyjadą do nas specjały kuchni węgierskiej (tradycyjna salami, paprykowane kiełbasy ze świni mangalicy i szarego wołu oraz oczywiście najsłynniejsza i najlepsza na świecie węgierska papryka na kilka sposobów).