Węgierska nuta w Ugotowanych


Jakiś czas temu w programie Ugotowani (odcinek 15 sezonu drugiego) pojawiło się węgierskie, bardzo proste menu. Jeśli interesuje Was, jak wyglądał sam program, to możecie obejrzeć go tutaj, a przepisy na węgierskie dania z odcinka znajdziecie tutaj. Najciekawszym elementem menu, obejmującego zöldbableves, langosza z leczo i túró rudi wydaje się być przepis na na deser, który można wykonać samemu w domu na wzór gotowego produktu Pöttyös:

Czas przygotowania: 25 minut + 30 minut mrożenia

Składniki:

  • 25 dag tłustego twarogu
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka słodkiej śmietanki
  • sok z połówki cytryny

 Polewa:

  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

Ucieramy żółtko z cukrem pudrem, dodajemy śmietankę i ubijamy. Następnie dodajemy rozdrobniony twaróg i sok z cytryny, miksujemy na gładką masę. Z masy serowej formujemy kulki lub paluszki. Wkładamy do zamrażalnika na około 30-40 minut. W tym czasie przygotowujemy polewę: na parze rozpuszczamy czekoladę z masłem i kakao, dodajemy mleko. Zamrożone kulki lub paluszki moczymy w ciepłej polewie, wkładamy do lodówki. Podajemy zimne.

.