Festiwal Węgierski przenosi się na Podwale


Festiwal Węgierski, o którym pisałam już tutaj, przenosi się od 6 maja 2015 roku do warszawskiej restauracji „Podwale 25”. Zdjęcia z inauguracji Festiwalu w restauracji „U Szwejka” znajdziecie tutaj.

Lengyel, Magyar – két jó barát, együtt harcol, s issza borát czyli Polak, Węgier, dwa bratanki, i do szabli, i do szklanki, to przysłowie zna chyba każdy Polak.

Być może dlatego, każdego roku kilkaset tysięcy naszych rodaków wyjeżdża na Węgry. Większość z nich jest zachwycona węgierską kuchnią, znakomitymi winami, wspaniałą muzyką, niedoścignioną atmosferą i gościnnością czyli szeroko pojętą węgierską kulturą kulinarną i nie tylko kulinarną.

Podczas imprezy nasi goście będą mogli poznać najbardziej charakterystyczne dania kuchni węgierskiej:

  • Talerz węgierskich kiszonek i pikli
  • Deska węgierskich wędlin
  • Gulyásleves (zupa gulaszowa podawana w kociołku)
  • Halászlé (zupa rybna podawana w kociołku) –  ZUPA WEDŁUG PRZEPISU SZEFA KUCHNI AMBASADY WĘGIER
  • Túrós csusza (makaron z serem, śmietaną i skwarkami)
  • Hortobágyi palacsinta (naleśniki z mięsem w sosie paprykowym)
  • Csirkepörkölt galuskával (pörkölt z kurczaka z galuszkami)
  • Uborka saláta (węgierska mizeria)
  • Vegyes saláta (surówka mieszana po węgiersku)
  • Gundel palacsinta (płonące naleśniki z masą orzechową)
  • Gesztenyepüré (puree z kasztanów z bitą śmietaną)
  • Woda sodowa z syropem z kwiatu czarnego bzu
  • węgierskie wina z regionów Villány, Tokaj, Eger i Somló
  • Vilmos Körte Pálinka (wódka owocowa z gruszek)
  • Unicum (likier ziołowy)

tokaj wino królów

Ale nie tylko strawą człowiek żyje. W trakcie „Festiwalu” odbędą się spotkania z ludźmi, dla których kultura węgierska nie jest obojętna.

Swoje przybycie potwierdzili: znawca kuchni węgierskiej i krytyk kulinarny Robert Makłowicz, pisarz i dziennikarz Krzysztof Varga oraz autorytet winiarski Tomasz Prange-Barczyński. Z wieloma innymi prowadzone są rozmowy.

Specjalnie na czas „Festiwalu” przyjadą do nas specjały kuchni węgierskiej (tradycyjna salami, paprykowane kiełbasy ze świni mangalicy i szarego wołu oraz oczywiście najsłynniejsza i najlepsza na świecie węgierska papryka na kilka sposobów).