Festiwal Węgierski, o którym pisałam już tutaj, przenosi się od 6 maja 2015 roku do warszawskiej restauracji „Podwale 25”. Zdjęcia z inauguracji Festiwalu w restauracji „U Szwejka” znajdziecie tutaj.
Lengyel, Magyar – két jó barát, együtt harcol, s issza borát czyli Polak, Węgier, dwa bratanki, i do szabli, i do szklanki, to przysłowie zna chyba każdy Polak.
Być może dlatego, każdego roku kilkaset tysięcy naszych rodaków wyjeżdża na Węgry. Większość z nich jest zachwycona węgierską kuchnią, znakomitymi winami, wspaniałą muzyką, niedoścignioną atmosferą i gościnnością czyli szeroko pojętą węgierską kulturą kulinarną i nie tylko kulinarną.
Podczas imprezy nasi goście będą mogli poznać najbardziej charakterystyczne dania kuchni węgierskiej:
- Talerz węgierskich kiszonek i pikli
- Deska węgierskich wędlin
- Gulyásleves (zupa gulaszowa podawana w kociołku)
- Halászlé (zupa rybna podawana w kociołku) – ZUPA WEDŁUG PRZEPISU SZEFA KUCHNI AMBASADY WĘGIER
- Túrós csusza (makaron z serem, śmietaną i skwarkami)
- Hortobágyi palacsinta (naleśniki z mięsem w sosie paprykowym)
- Csirkepörkölt galuskával (pörkölt z kurczaka z galuszkami)
- Uborka saláta (węgierska mizeria)
- Vegyes saláta (surówka mieszana po węgiersku)
- Gundel palacsinta (płonące naleśniki z masą orzechową)
- Gesztenyepüré (puree z kasztanów z bitą śmietaną)
- Woda sodowa z syropem z kwiatu czarnego bzu
- węgierskie wina z regionów Villány, Tokaj, Eger i Somló
- Vilmos Körte Pálinka (wódka owocowa z gruszek)
- Unicum (likier ziołowy)
Ale nie tylko strawą człowiek żyje. W trakcie „Festiwalu” odbędą się spotkania z ludźmi, dla których kultura węgierska nie jest obojętna.
Swoje przybycie potwierdzili: znawca kuchni węgierskiej i krytyk kulinarny Robert Makłowicz, pisarz i dziennikarz Krzysztof Varga oraz autorytet winiarski Tomasz Prange-Barczyński. Z wieloma innymi prowadzone są rozmowy.
Specjalnie na czas „Festiwalu” przyjadą do nas specjały kuchni węgierskiej (tradycyjna salami, paprykowane kiełbasy ze świni mangalicy i szarego wołu oraz oczywiście najsłynniejsza i najlepsza na świecie węgierska papryka na kilka sposobów).