Gotowanie potraw w kociołku to odwieczna tradycja na Węgrzech. Tym sposobem przygotowywania potraw zafascynowała się także Ewa Hangel i napisała książkę Kociołkowanie po polsku:
Podczas moich wyjazdów na Węgry fantastyczne wydało mi się to w jaki sposób Węgrzy spędzają wolny czas. Nie ma tam tradycji grilla. Natomiast każda biesiada w plenerze to gotowanie w kociołku (tzw. bogracz*)
Co specjalnego jest w kociołkowaniu? Otóż ujęła mnie wspaniała atmosfera panująca wśród gotujących osób, gdy wszyscy siedzą wokół ogniska, miło a co najważniejsze, wspólnie spędzając czas. Szczególnie spodobało mi się to, że podczas kociołkowania nie ma nikogo kto musi stać na uboczu, pilnować grillowanych kurczaków, tzw. grillowego i zawsze osamotnionego. Ciepło ogniska, wspaniałe towarzystwo, leniwe pichcenie na wolnym powietrzu, doskonały nastrój i naturalnie przyrządzane i pyszne dania – to wszystko jest nie do zapomnienia…
Wiele razy pytano mnie: Kociołkowanie? A cóż to jest kociołkowanie?
Dla mnie to bardzo wiele, przede wszystkim dlatego, że gdy za pierwszym razem przywieźliśmy z mężem do Polski kilka kociołków, nie wyobrażaliśmy sobie, że naszym przyjaciołom, znajomym, a potem już po prostu Polakom, spodoba się to tak bardzo. Udało się nam pokazać, że można inaczej spędzać wolny czas, wspólnie odpoczywając od trudnych chwil codziennego życia. Kociołkowanie to nie tylko gotowanie zupy, to nowy styl weekendowego życia, przepyszne potrawy, udane imprezy i koniec nudy podczas wyjazdów. To nowa moda, która pasuje każdemu – bo każdy kto spróbuje, odnajdzie w kociołkowaniu coś fajnego dla siebie.
Ilość stron: 120
Oprawa: twarda
Format: 150 x 225
Rok wydania: 2010
ISBN: 978-83-60652-76-3
Cena: 24.90
* oryginalna pisownia węgierska: bogrács