Kuchnia węgierska w Rzeszowie


Mnożą się miejsca, w których można spróbować węgierskiej kuchni. Opisywałam już restauracje w Warszawie, Krakowie i Przemyślu, dziś pora na lokal w Rzeszowie – a to i tak dopiero początek listy takich miejsc:

Pomysł na Restaurację i sklep z winami węgierskimi powstał na skutek naszych częstych pobytów na Węgrzech w różnych regionach tego kraju.

Zafascynowaliśmy się wyborną kuchnią i odkryliśmy bogactwo win produkowanych przez naszych bratanków. Naszym zdaniem aktualny poziom win węgierskich nie ustępuje w niczym wiodącym producentom wina zarówno europejskim jak i światowym. Oprócz tego chcemy aby nasz lokal stał się ośrodkiem promującym kulturę węgierską i odwieczną  przyjaźń polsko – węgierską.

Krótko mówiąc: Z miłości do wina i Węgier…

W lokalu rzeszowskim szefem kuchni jest Gábor Szekeres, właściciel warszawskiej restauracji „U Madziara” (opis znajdziecie tutaj i tutaj), która serwuje przepyszne jedzenie – jest więc szansa, że rzeszowski lokal też pozwoli zachwycić się kuchnią bratanków:

Nad jakością potraw czuwa rodowity Węgier – Gabor Szekeres – który po osiedleniu się w Polsce podjął pracę w Hotelu Sheraton w Warszawie. Uczył się tam fachu kulinarnego pod okiem Kurta Schellera oraz Adama Chrzęstowskiego.

Po jakimś czasie chęć przeżycia przygody sprawiła, że Gabor znalazł się na statku pasażersko-wycieczkowym pod banderą Viking River Cruises. Tutaj podczas rejsów śródlądowych, zaczynających się w Amsterdamie poprzez Wiedeń, Budapeszt aż do morza Czarnego, Gabor serwował pasażerom przysmaki kuchni europejskiej. Tęsknota za stałym lądem daje jednak znać o sobie. Gabor wraca do Warszawy. Odnajduje tutaj swoje miejsce i dołącza do zespołu Zoltana Trona w restauracji węgierskiej Borpince. W restauracji tej Gabor zatrzymuje się na dłużej gdzie dopieszcza kulinarne techniki.

Swoje umiejętności i przysmaki kuchni węgierskiej wiele razy prezentował także w telewizji: W TVP1 w programie „Kawa czy herbata?” oraz w TVN Warszawa w programie „Smaki Miasta”. Wyjeżdżał często w Polskę z zupą gulaszową. W roku 2008 znalazł się w gronie finalistów konkursu na „Kucharza Roku 2008″, w którym zajął II miejsce.

.

.

Restauracja Liszt

Ul. Szopena 33.
35-055 Rzeszów

tel. stacjonarny: 17 86 23 430
tel.kom. 530 996 876

liszt@liszt.pl

www.liszt.pl

www.facebook.com/LisztRestauracja