Na niedzielę coś dla oka i podniebienia – deser z puree z kasztanów z bitą śmietaną. Cud, miód i orzeszki, czyli klasyka węgierskiego deseru w najlepszym wydaniu.
Przepis dla 8 osób – czego potrzebujemy:
- 2 kostki mrożonego puree z kasztanów (50 dkg)*
- 6 dl mleka
- 2 łyżki rumu
- 10 dkg cukru pudru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego do przygotowania na zimno
Przygotowanie:
Puree z kasztanów należy powoli rozmrozić w temperaturze pokojowej, a następnie dodając niewielką ilość mleka przecisnąć przez wyciskarkę do ziemniaków (którą można zastąpić młynkiem do mięsa z drobnym sitkiem).
Tak przygotowane kasztany mieszamy na jednolitą masę z pozostałym mlekiem i rumem. Następnie dodajemy buyń w proszku, cukier puder i dobrze mieszamy ubijaczką do piany, po czym przekładamy do formy zmoczonej zimną wodą i chłodzimy przez ok. 3 godziny, aż do zastygnięcia. Wyciągamy masę z formy, przekładamy do pucharków, ozdabiając bitą śmietaną i owocami (np. wiśniami w likierze czy koniaku).
Przygotowanie: ok. 30 minut
Deser jest gotowy do spożycia po ok. 4 godzinach
1 porcja to 494 kcal
A to wyciskarka do ziemniaków:
* Puree z kasztanów można kupić po uprzednim złożeniu zamówienia w Cafe.hu w Warszawie, a niedługo także w prowadzonym przez nich sklepie internetowym.