Węgierska miara szprycera


Wino z wodą sodową, czyli szprycer, na Węgrzech zwany fröccs, niesie za sobą całą filozofię nazw i proporcji:

Szprycer to napój powstały ze zmieszania białego wina z wodą sodową. W zależności od proporcji rozróżniamy nagyfröccs (duży fröccs, 2 dl wina, 1 dl wody), hosszú lépés (długi krok, 1 dl wina, 2 dl wody), kisfröccs (mały fröccs, po jednym decylitrze wina i wody) a także házmester (dozorca, 3 dl wina, 2 dl wody), viceházmester (wicedozorca, 2 dl wina, 3 dl wody) oraz lakófröccs (fröccs lokatorski) skladający się z 1 dl wina i 4 dl wody. Niedawno pojawił się fröccs jabłkowy składający się z dwóch części soku jabłkowego i jednej części wody sodowej.

Jak widać, fantazja i umiłowanie Węgrów dla szprycera jest ogromna, a powyższy opis z Wikipedii nie oddaje połowy z wymienionych na obrazku sposobów mieszania wina z wodą. Jeśli ciekawią Was inne aspekty szprycera, to zaglądnijcie do węgierskojęzycznego wpisu, w którym znajdziecie jeszcze więcej typów tego napoju oraz anegdotę o jego początkach na Węgrzech. Swoją drogą warto wiedzieć, że wodę sodową (w 1826 r.) oraz syfon (w 1829 r.) wynalazł Węgier, Ányos Jedlik. W krótkiej wymianie listów pt. Kultura syfonów o wadze szprycera, wody sodowej i syfonu dla kultury europejskiej rozmawiają Piotr Bikont i Robert Makłowicz.

Przyglądnijcie się poniższemu zestawieniu – o ile ciekawiej jest zamówić wiceburmistrza, niż silić się na opisywanie jego proporcji? :)