Cześć,
Zapraszam Was na deser podczas kolejnej „Węgierskiej randki”. Jeżeli nie zdążyliście obejrzeć całego odcinka albo macie ochotę na powtórkę, to zapraszam na YouTube:
Węgierskie desery
Oto lista słodkości, o których wspomniałam w tym odcinku – wraz z uproszczoną wymową:
- torkos csütörtök [torkosz czitirtik], czyli tłusty czwartek
- Gundel palacsinta [gundel poloczinto]
- gesztenyepüré [gesteniepire]
- Dobos-torta [dobosz-torto]
- somlói galuska [szomloi goluszko]
- Rákóczi túróslepény [rakoci turoszlepijń]
- Rigó Jancsi [rigo jonczi]
Książka tygodnia
W tym tygodniu polecam Wam książkę „Smak Węgier” Roberta Makłowicza (Znak 2006), która pozwala spojrzeć na kuchnię bratanków polskimi oczami.
Węgry tu i teraz
W piątek, 3 marca zapraszam na pokaz węgierskiej mody w Warszawie (Mysia 3), wszystkie szczegóły znajdziecie tutaj.
A po całej Polsce jeździ nasz projekt „Dwa bratanki – odkrywamy literaturę węgierską”, podczas którego prezentujemy bibliotekarzom i członkom Dyskusyjnych Klubów Książki to, co najlepsze, najciekawsze, najświeższe w węgierskiej prozie (szczegóły).
Słówko tygodnia
egy szelet [edź selet] – (jeden) kawałek (np. tortu)